Gezonde chocolade ?>

Gezonde chocolade

Ja, je leest het goed! Er bestaat ook gezonde chocolade. Het valt zelfs onder de welbekende ‘superfoods’.

Op veel superfood-lijsten die online zijn gepubliceerd, kun je heel verschillende soorten voedsel vinden. Sommige daarvan zijn heel gebruikelijk, bijvoorbeeld boerenkool, broccoli, spinazie, bosbessen en pinda’s. Andere soorten superfoods zijn iets meer ‘exotisch’. Denk hierbij aan goji-bessen, paksoi, tarwegras, acai-bessen en edamame bonen. Ondanks het feit dat deze lijsten heel verschillend kunnen zijn, bevat de meerderheid van hen rauwe cacao of donkere chocolade.

Dus wat is er zo geweldig aan rauwe cacao en donkere chocolade?

Rauwe cacaobonen, waaruit cacaopoeder is gemaakt, zijn waarschijnlijk ’s werelds meest geconcentreerde bron van antioxidanten. De ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity/zuurstof radicale absorptie capaciteit) is een manier om de antioxidantwaarde van voeding te meten. Rauwe cacaobonen hebben een antioxidantenscore van 95.500 ORAC. Om het een beetje makkelijker te begrijpen te maken, dat is 14 keer meer flavonoïden (antioxidanten) dan rode wijn en 21 keer meer dan groene thee! En ze bevatten ook heel veel magnesium en ijzer, dus het is niet gek dat rauwe cacaobonen onder de superfood-categorie vallen.

Maar…

Voordat we te opgewonden raken, moeten we weten dat de meeste cacaopoeder en commerciële chocolade worden verwerkt met een techniek zeer hoge temperaturen aan te pas komen (tot wel 150 °C). Ook worden ze behandeld met een alkaliserende stof om de kleur aan te passen en een mildere smaak te geven. Helaas worden tijdens dit proces de meeste voedingsstoffen en antioxidanten vernietigd.

De ACTICOA-techniek

Gelukkig is er een techniek ontwikkeld om de gezonde voordelen van de rauwe cacaobonen te behouden. Deze techniek heet de ACTICOA-techniek waarbij de cacaoflavanolen tot 80% worden vastgehouden tijdens het maken van chocolade. En hoe werkt dit? Het ACTICOA-proces begint op de cacaoplantages, waar ze manieren analyseren om de bonen te laten groeien, oogsten en behandelen en deze zeker niet oververhitten (nooit meer dan 40 °C), zodat de maximale hoeveelheid antioxidanten, mineralen en gevoelige vitamines in de bonen wordt bewaard, samen met de smaak en aroma’s!

De gezondheidsvoordelen van ACTICOA-chocolade

Het nuttigen van een stuk ACTICOA-chocolade zal bijdragen aan het versterken van je immuunsysteem, je hart gezond houden, je concentratie verbeteren en je huid voeden. Onlangs hebben ze zelfs een door de EU goedgekeurde gezondheidsclaim gekregen waarin staat dat de chocola-flavonoïden in ACTICOA-cacaopoeder helpen de elasticiteit van bloedvaten te behouden, wat bijdraagt aan een normale doorbloeding.

ACTICOA-chocolade is een heerlijke ‘superfood’ die een geweldige traktatie kan zijn. Zo zie je maar dat chocola toch nog gezond kan zijn!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *