Tips voor het perfecte kopje thee ?>

Tips voor het perfecte kopje thee

Thee zetten is veel meer dan warm water over een theezakje gieten. Een theeblaadje is namelijk een delicaat natuurproduct en in veel soorten en vormen te krijgen. Door een juiste behandeling en bereidingswijze krijg je het beste resultaat. Het is bovendien helemaal niet moeilijk. Door de onderstaande tips te volgen serveer je voortaan een hoogwaardig kopje thee als een echte thee sommelier. Daar ga je optimaal van genieten.

TIP 1: het bewaren van thee

Thee is lang houdbaar mits je het adequaat opbergt. Licht, vochtigheid en hitte zijn niet goed voor de houdbaarheid. Daarom is het belangrijk om de thee op een goede plek op te bergen. Kies voor een plek die donker, droog en wat lager qua temperatuur is. Een goede plek is bijvoorbeeld een donkere opbergkast. Bewaar thee bovendien in een afgesloten verpakking zoals een theekist of afgesloten blik.

TIP 2: de juiste materialen gebruiken

Het juiste gereedschap is het halve werk dat past bij de zetmethode. Denk hierbij aan de theepot, zeefje, filter, kopjes/glazen, matcha klopper en/of de theewarmer. In beginsel is het advies om glas of porselein te gebruiken, zeker als je nog niet veel ervaring hebt met het effect van verschillende zetmethodes. Gebruik je grotere theebladeren? Kies dan ook voor een grotere theefilter, zodat de bladeren de ruimte krijgen om zich te ontvouwen, waardoor de smaken optimaal tot hun recht komen.

TIP 3: voorbereiding van de materialen

Maak de materialen die je gebruikt eerst even warm. Dit wordt namelijk vaak vergeten en kan echt het verschil maken. Zorg ervoor dat de theepot, de glazen en eventueel andere benodigdheden (zoals de theefilter) worden voorverwarmd voordat je de thee opschenkt. Hierdoor zal de thee niet te snel in temperatuur dalen en worden hoogwaardige smaken behouden.

TIP 4: temperatuur van de thee

Wat veel mensen niet weten is dat thee helemaal niet mag koken als de thee wordt toegevoegd aan het water. De theebladeren kunnen hierdoor namelijk verbranden en zo kan er een bittere smaak ontstaan. Afhankelijk van de theesoort ligt de temperatuur tot wel 30 graden lager en bij Japanse groene thee zelfs 40 graden lager. De beste temperatuur wordt aangegeven in het zetadvies van betreffende theesoort. Een thermometer is een handig hulpmiddel.

Meer tips over thee zetten? Op de website van De Theespecialist krijg je unieke tips van een gecertificeerde theesommelier. Ook kun je hier de beste thee kopen van hoogwaardige theemerken die met zorg zijn geselecteerd.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *