Afvallen, voeding en je energiebalans ?>

Afvallen, voeding en je energiebalans

Afvallen en boodschappen doen gaan hand in hand, je bent immers afhankelijk van je voeding van wat je allemaal koopt in de supermarkt. Daarom is het zo belangrijk dat je leert wat gezonde producten zijn en wat ongezonde producten zijn. Als je over die kennis beschikt, zul je merken dat afvallen een stuk minder lastig is.

Gezonder leven en gezonder eten
Veel mensen willen tegenwoordig afvallen en willen gezonder gaan leven, daarvoor is het belangrijk dat je de basis van afvallen onder de knie hebt. Veel mensen denken nog steeds dat het alleen maar draait om zo min mogelijk eten en zoveel mogelijk sporten. Dit is niet helemaal waar, uiteindelijk draait het bij iedereen om hetzelfde: de energiebalans. De energiebalans is de balans tussen de hoeveelheid energie (calorieën) die je iedere dag binnenkrijgt via eten en drinken én de hoeveelheid energie (calorieën) die je iedere dag weer verbruikt. Bij een negatieve energiebalans zul je snel afvallen, dit betekent dat je meer calorieën per dag verbrandt, dan dat je er binnenkrijgt via eten en drinken. Kort gezegd bestaat de energiebalans dus uit twee delen, de energie-inname en het energieverbruik.

Wat is de energie-inname en het energieverbruik?
De energie-inname is de hoeveelheid calorieën jij dagelijks binnekrijgt door voeding, oftewel eten en drinken. Je enerige-inname moet in balans zijn met je energieverbruik. Je energieverbruik is de hoeveelheid energie (calorieën) die jouw lichaam dagelijks verbuikt voor allerlei activiteiten. Je zult misschien denken dat je de meeste energie verbruikt met bewegen, maar dit is onjuist. De meeste energie verbruikt jouw lichaam met automatische lichamelijke processen zoals ademhaling, je hartslag, vertering van voedsel, werking van andere organen etc. Dit is de reden dat je bijvoorbeeld in je slaap ook veel energie (calorieën) verbruikt. In je slaap verbruik je al snel 400 tot 500 calorieën, in principe door niets te doen! Wanneer jouw energie-inname en enerigeverbruik in balans zijn, blijft je gewicht hetzelfde. Is je energieverbruik hoger dan je energie-inname, dan val je af. Is je energie-inname hoger dan je energieverbruik, dan kom je aan. De energie-inname en het energieverbuik noemen we samen de energiebalans.

Houd je energiebalans in de gaten door je BMI te berekenen
Wanneer je je enerigebalans in de gaten wil houden, kan dit eenvoudig door wekelijks of maandelijks je BMI te berekenen. Je kun eenvoudig en snel je BMI berekenen op www.bmiberekenen.nl, het enige wat je hoeft te doen is je gewicht, lengte en geslacht in te voeren en de computer doet de rest. De BMI calculator kijkt naar de verhoudingen tussen lichaamsvet en lichaamslengte. Wanneer je te veel lichaamsvet hebt ten opzichte van je lengte, ben je te zwaar en heb je dus overgewicht. Andersom geldt hetzelfde, wanneer je te weinig lichaamsvet het ten opzichte van je lichaamslengte dan heb je ondergewicht en ook dat is erg ongezond. Je BMI uitrekenen is heel eenvoudig, wanneer je dit regelmatig op dezelfde dag en tijdstippen doet, heb je een goed beeld of je aan bent gekomen of dat je bent afgevallen.

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *