Calorieën Tellen: Betrouwbare Methode Of Onterechte Obsessie? ?>

Calorieën Tellen: Betrouwbare Methode Of Onterechte Obsessie?

Ben jij een calorieën teller? Beperk jij zo je dagelijkse hoeveelheid calorieën om zo op gewicht te blijven of zelfs af te vallen? De kans is dan klein dat je hiermee goede resultaten behaalt. Er is namelijk gebleken dat calorieën tellen helemaal geen effectieve methode is.

Dat is misschien iets wat je niet gelijk verwacht, omdat het logisch klinkt dat minder eten gelijk staat aan minder gewicht. Helaas zit het toch wat ingewikkelder in elkaar.

In dit artikel zal ik dan ook uitleggen waarom calorieën tellen achterhaald is en welke methode wel goed werkt om op gewicht te blijven of af te vallen.

Hoe werkt calorieën tellen

Eerst wil ik uitleggen hoe calorieën tellen werkt. Dit is eigenlijk vrij eenvoudige methode.

Een man gebruikt gemiddeld zo’n 2500 kilocalorieën per dag en een vrouw gebruikt per dag gemiddeld 2000 kilocalorieën.

Het precieze aantal calorieën wat je per dag nodig hebt varieert per individu. Dit aantal zou je kunnen laten uitrekenen met behulp van internet of door iemand die daar gespecialiseerd in is.

Als je eenmaal je aantal calorieën per dag hebt vastgesteld, dan zul je vervolgens moeten bijhouden wat je allemaal precies eet. Van deze voedingsmiddelen moet je dan weten hoeveel calorieën deze bevatten. Dit kan je aflezen van de verpakking of ook weer internet voor gebruiken. Tel vervolgens alle calorieën bij elkaar op van de hele dag en je weet precies hoeveel calorieën je binnenkrijgt.

Waarom calorieën tellen niet effectief is

Toch zegt het aantal calorieën niets over welke soort voedingsstoffen je lichaam binnen heeft gekregen en dat is nou net het belangrijkste!

Stel nu voor dat je als man op een dag dit eet:

  • 4 boterhammen (500 kilocalorieën)
  • 1 zak patat  (600 kilocalorieën)
  • 2 glazen water (0 kilocalorieën)
  • 1 zak chips (200 kilocalorieën)
  • 1 bord avondeten met aardappelen, vlees en andijvie (500 kilocalorieën)
  • 2 glazen cola (200 kilocalorieën)

Als we de calorieën tellen, zijn dat er in totaal 2000. Dat zou betekenen dat je als een gemiddelde man zal afvallen. Toch kan iedereen zien (hoop ik), dat deze voeding niet geschikt is voor als je wilt afvallen.

De vraag is natuurlijk, hoe komt dat?

De voeding die hierboven staat bevat te veel geraffineerde koolhydraten en te weinig gezonde vetten en eiwitten. Elke soort calorie heeft een andere invloed op het lichaam. Als de verhouding tussen de verschillende soorten calorieën niet goed is, zal het lichaam daarop reageren.

Hierdoor blijft het verzadigingseffect langer uit. Je hebt dus sneller de neiging om teveel calorieën te eten!

Hoe kan ik dan wel calorieën tellen?

Voordat ik deze vraag beantwoord, wil ik eerst uitleggen welke soorten calorieën er zijn. Elke soort calorie heeft namelijk een bepaalde invloed op het lichaam.

Soorten calorieën

Er bestaan 3 verschillende soorten calorieën. Namelijk vetten, eiwitten en koolhydraten. Alle 3 de soorten calorieën heeft het lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Koolhydraten leveren energie. Vetten zorgen voor isolatie en bescherming, maar ook voor energie. En eiwitten zijn belangrijk voor het spierweefsel.

Van eiwitten en vetten zijn bekend dat deze goed verzadigen. Het is daarom belangrijk om hier genoeg van binnen te krijgen.

De meest optimale verhouding is:

  • 30% koolhydraten
  • 40% vetten
  • 30% eiwitten

Dit is echter een indicatie. Iemand die veel sport zal misschien meer eiwitten in zijn dieet moeten hebben. Wil je precies weten hoe dit zit? Laat dan een voedingsschema opstellen door een professionele diëtist.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *