Zelf boterkoek maken ?>

Zelf boterkoek maken

Boterkoek, een typisch Nederlandse cake gemaakt van meel en vooral vel boter. Het is dan ook geen cakesoort, of koeksoort, die geschikt is voor diegenen die wat gewicht willen verliezen. Want de koek is best wel zwaar. Maar, een echte Hollandse boterkoek is natuurlijk ook bijzonder lekker.

Een boterkoek zelf maken is echt heel eenvoudig en ook nog eens supersnel klaar. Het voorbereiden van dit recept bestaat vooral uit het mengen van enkele ingrediënten en het daadwerkelijke boterkoek bakken in de oven (voorverwarmd) vergt niet veel meer dan 20 minuten.

Ingrediënten

Voor 16 puntjes

  • 300 gram bloem
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram koude roomboter
  • 1/2 ei, los geklopt
  • mespuntje zout

Boterkoek Recept

  • Zeef de bloem boven een flinke kom.
  • Voeg de suiker en een klein beetje zout toe.
  • Verdeel de boter in zo klein mogelijke stukjes met een mes.
  • Voeg de stukjes boter toe aan het mengsel van de bloem, de suiker en het zout.
  • Probeer met zo koud mogelijke handen een deegbal van het mengsel, zonder dat er lucht bij komt.
  • Neem een boterkoekvorm of een springvorm met een doorsnede van 26 cm.
  • Boter deze licht in.
  • Doe het deeg hierin en druk het plat.
  • Het deeg hoeft niet aan te sluiten aan de randen.
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met het ei.
  • Maak er met een vork eventueel nog een klein patroontje in.
  • Zet de boterkoek in de voorverwarmde oven op 200 graden.
  • Bak de koek in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Als de koek gaar is, laat deze in de vorm afkoelen en als deze voldoende koud is, haal deze er dan pas uit.

Natuurlijk zijn er tegenwoordig nog veel meer recepten en variaties om zelf een boterkoek te maken, en je kunt ook zelf makkelijk experimenteren met ingrediënten. Zolang je het principe van de boterkoek maar trouw blijft. Er moet veel echte boter in.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *